Back to Top

HEUTZ-HOMBURG N.V. - KERAMISCHE MACHINES

Onze firma

Onze onderneming werd opgericht door Franz Heutz, geboren op 27.04.1919 in Hauset. Hij bezocht daar de lagere school en daarna een handelsschool in Aken. Daarna sloot hij een 6 maanden durende stage in een steenbakkerij in Ziegelei in Isny (Allgäu) af.

Dit lag in de lijn der verwachtingen, omdat zowel de vader als de moeder van Franz Heutz afkomstig waren uit steenbakkersfamilies. Hij moest en zou als jongste telg van de familie in het ouderlijk bedrijf gaan werken. Zijn broers hadden reeds een ander beroep gekozen. In het ouderlijke bedrijf werden al jarenlang holle pannen geproduceerd die tot in de Eifel geleverd werden. Nog vandaag vindt men talrijke huizen die met holle pannen bedekt zijn. In de steenbakkerij van de grootouders langs moederskant werden tot ongeveer 1920 sluitingspannen geproduceerd.

Wegens de dreiging van de wereldoorlog kon de jonge Franz niet al te lang in het ouderlijke bedrijf werken; in 1938 werd hij in het Belgische leger gerekruteerd. Na het einde van de oorlog werd dan in Hauset opnieuw baksteen gebrand en een kleigroeve geëxploiteerd. De  halfvuurvaste klei werd voor de fabricatie van buizen in de buurt van Charleroi aan de Belgische-Franse grens verkocht.

In 1953 was de kleigroeve ontgonnen en specialiseerde Franz Heutz zich op de verkoop en de reparatie van machines voor steenbakkerijen. Op dat ogenblik ontstond feitelijk de firma Heutz-Homburg AG. De onderneming beschikt vandaag over magazijnen in het dorp Hauset. Dankzij de grote persoonlijke inzet van Franz Heutz en zijn vrouw kende de onderneming een grote bloei en bestaat vandaag de dag nog altijd als familiebedrijf.

Ondertussen is de firma Heutz-Homburg AG één van de marktleiders in Europa geworden, en exporteert naar meer dan 46 landen.